top of page
  • Writer's pictureMarja Saarras

Mistä tunnistaa huonon välittäjän?

Halvalla ei saa koskaan hyvää. Asuntomarkkinoilla on nyt poikkeuksellinen tilanne, sillä asuntoja tulee vähän myyntiin, ja myyjällä on varaa valita. Edullisin vaihtoehto ei ole välttämättä paras, koska asunnonvälitys on asiantuntemusta vaativaa myyntityötä. Huono välittäjä pidentää myyntiprosessia ja pahimmassa tapauksessa voit menettää paljon rahaa huonon myyntituloksen takia.


Epätoivoinen välittäjä suostuu alhaiseen välityspalkkioon ja tarjoaa usein muita välittäjiä houkuttelevamman korkeamman myyntihinnan. Tässä vaiheessa pitäisi hälytyskellojen jo soida: Jos välittäjä on ammattitaitoinen ja puheidensa väärti, hän tietää, että epärealistisen korkean myyntihinnan asettaminen johtaa usein huonoon lopputulokseen. Silloin menetetään tärkein ajankohta, jolloin asunto on kuumimmillaan, eli kaksi ensimmäistä viikkoa, kun asunto on tullut markkinoille.


Tutustu välittäjän nettisivuihin ja suosituksiin


Ammattitaitoisella välittäjällä on hyvät suositukset. Parhaimmillaan asiakas on laittanut nimensä arvostelun alle eli henkilökohtaisesti suosittelee välittäjää. Pitkä ura kertoo siitä, että ihminen on saavuttanut sekä myyjien että ostajien luottamuksen. Tyhjänpuhujat katoavat yleensä kiinteistönvälitysalalta pian. Laillistettu kiinteistövälittäjän tutkinto (LKV) antaa jonkinlaista osviittaa siitä, että välittäjä tuntee lainsäädännön, mutta ei riitä takaamaan sitä, että välittäjä tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja osaa myydä.


Lyhyt toimeksiantoaika antaa joustavuutta


Pätevä välittäjä ei yritä sitoa sinua pitkiin sopimuksiin. Normaalikäytäntö on, että sopimus on kaksi kuukautta voimassa kerrallaan ja sen voi peruuttaa viimeistään kymmenen päivää ennen sopimuskauden loppumista.


Jos olet epävarma, tee kuukauden määräaikainen sopimus. Kun myynti on alkanut, ammattitaitoinen välittäjä soittaa ja on yhteydessä myyjään koko prosessin ajan. Välittäjä kertoo miten näytöt ovat menneet, ja ottaa yhteyttä näytöillä käyneisiin ostajaehdokkaisiin käynnin jälkeen. Jos välittäjä on harvoin yhteydessä, se on merkki siitä, että välittäjän intressit ovat muissa kohteissa.


Miten valitsen hyvän välittäjän?


Ammattitaitoinen välittäjä on rehellinen ja hänen hinta-arvionsa ovat perusteltuja. Lue aina välittäjän suositukset, ne kertovat totuuden. Välittäjä on pukeutunut asiallisesti ja hänen kanssaan on helppo keskustella. Innostunut välittäjä tutustuu asuntoosi tarkasti jo ensimmäisellä käyntikerralla ja on kiinnostunut asunnosta sekä alueesta. Hyvä välittäjä osaa jo ensimmäisellä käynnillä listata ne asiat, jotka ovat juuri sinun asuntosi myyntivaltteja. Hän tuntee mahdollisesti jo alueen markkinatilanteen ja osaa ottaa sen huomioon myyntistrategiassaan.


Mikä merkitys on välitystoimistolla?


Pienemmässä toimistossa asuntosi pääsee paremmin esille. Vaihtuvat välittäjät johtavat siihen, että kukaan ei tunne asuntoasi kunnolla. Luota faktoihin ja intuitioosi. Pitkän linjan ammattitaito, hyvät suositukset, järkevä myyntihinta ja hyvä markkinointistrategia johtaa parhaaseen tulokseen. Jos asunto hinnoitellaan yli markkinahinnan, kävijöiden määrä jää olemattomaksi ja menetetään tärkeimmät kaksi viikkoa ja ostajien luottamus heti kättelyssä. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä voi tuoda kunnolla voittoa elämäsi tärkeimmissä kaupoissa. 

Blogia kirjoittaa pitkän linjan laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV) Marja Saarras, joka työskentelee Nord LKV:ssä. Marja toimii ratkaisukeskeisenä ja asiakaspalveluun keskittyvänä välittäjänä Helsingin ja Espoon alueilla.

bottom of page